Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 20 Ιουνίου 2014

Ημερολόγιο κουνελιών 16/5/2014




Κονικλοτροφείο 1
Αποφεύγουν την κουνελίνη και τρέφονται με γιαρμά (σπασμένο κριθάρι) και ξεραμένο τριφύλι. Λατρεύουν το άγριο φρέσκο χορτάρι.
Στο κοτέτσι 1 υπάρχουν ο αρσενικός (ο μοναδικός που έμεινε μετά από την επιδρομή των σκυλιών τον Οκτώβρη του 2013), η θυληκιά (η μάνα) και τρεις κόρες θυληκιές από την πρώτη γέννα της μάνας (1/12/2013). Οι κόρες γονιμοποιήθηκαν από τον αρσενικό όταν ήταν 4,3 μήνες η γκρι-καφέ. Οι γέννες και των τριών έγινες σε διάστημα 4,3-4,9 μηνών. Γέννησαν από 3 έως 4 μικρά. Η γκρι-καφέ και η άσπρη φουντωτή φαίνεται ότι είναι καλές μάνες. Η άσπρη κόρη αν και γέννησε 4, αναγκάστηκα να της αλλάξω θέση τη φωλιά της διότι γέννησε σε σημείο εκτός φωλιάς. Την τοποθέτησα σε μεταλλική κουνελιάστρα, την έβαλα μέσα για να συνηθίσει όμως δεν μπήκε τελικά μέσα να θηλάσει τα μωρά της οπότε την δεύτερη μέρα ψόφησαν.  Η μάνα μετά την πρώτη γέννα της ακολούθησαν άλλες 3 γέννες. Δυστυχώς γεννούσε μέσα στο λαγούμι και όχι σε κουνελιάστρες οπότε είχα καθολικές απώλειες λόγω υγρασίας και κρύου (χειμώνας 2013). Η δεύτερη γέννα της ήταν 5 κουνελάκια (2 αρσενικά και 3 θυληκά). Τα αρσενικά απομακρύνθηκαν 4,2 μηνών για να αποφευχθεί ο ανταγωνισμός. Συγκεκριμένα στις αρχές του 4ου μήνα ήταν ήδη τα μικρά αρσενικά σε αντιπαράθεση με τον πατέρα και «κυνηγούσαν» τα θηλυκά με συχνές ομηρικές μάχες και σοβαρούς τραυματισμούς. Η μάνα για τους επόμενους μήνες 1-4 του 2014 δεν γέννησε μάλλον λόγω των απωλειών που είχε τους προηγούμενους μήνες. Η γκρι-καφέ κουνελίτσα αν και κράτησε τα 3 μωρά της, αυτά 20 ημερών ψόφησαν. Πολύ φοβάμαι ότι ήταν η έλλειψη νερού και όχι η αιμομιξία. Θα διαπιστωθεί εάν ισχύει το δεύτερο με τα μικρά από τις άλλες κόρες.
Κονικλοτροφείο 2
Το 2ο κοτέτσι φτιάχτηκε για να στεγάσει ένα αρσενικό και ένα θηλυκό που μου έδωσαν δύο φίλοι. Για 1 μήνα που παρέμειναν αυτά τα δύο νέα αποκτήματα μέσα στο κοτέτσι 1, τα κυρίαρχα κουνέλια του κοτετσιού επιτίθονταν ανελέητα στα καινούρια με αποτέλεσμα να οδηγηθώ στον διαχωρισμό τους. Το πείραμα θα είναι πολύ σημαντικό διότι ο αρσενικός (Ρομπι Ρο) είναι η πολύ μεγάλη ράτσα και η θυληκιά είναι λίγο μεγαλύτερη από νάνος. Θα δούμε αργότερα τι θα δώσει ο συνδυασμός τους. Τα δύο κουνέλια μπήκαν στ 2ο κοτέτσι 15/2/14. Στις 16/2 γέννησε η θηλυκιά η οποία γονιμοποιήθηκε από τον κούνελο του 1ου κοτετσιού. Γέννησε 5 μικρά εκτός κουνελιάστρας όμως δεν άντεξαν το κρύο. Την επομένη της αγόρασα μεταλλική κουνελιάστρα την οποία την γέμισα με πριονίδι.
Ακριβώς 1 μήνα μετά 16/3 γέννησε 6 υγιέστατα μωρά με πατέρα τον Ρόμπι Ρο.
Λογικά η ανάμειξη δύο τελείως διαφορετικών ρατσών, του Ρόμπι Ρο (άσπρος) και της μάνας (άσπρο-γκρι) θα δώσουν μεσαίου μεγέθους απογόνους. Ήδη μετά από 2 μήνες τα μωρά φτάνουν σε μέγεθος την μητέρα τους.  Βέβαια με μία πιο προσεκτική παρατήρηση τα κουνέλια που μοιάζουν στη μάνα τους υστερούν σε μέγεθος αυτών που μοιάζουν στον πατέρα. Τα χρώματα είναι αξιοπερίεργα διότι υπάρχουν καφέ-ασπρα, καφέ, ασπρόμαυρα πιτσιλωτά και μόνο ένα μοιάζει ακριβώς στη μάνα. Αυτό σημαίνει πως η μάνα προερχόταν από διάφορες διασταυρώσεις, διότι ο πατέρας είναι καθαρόαιμος λευκός.

2 σχόλια:

  1. Έχω μία κουνέλα γίγας και έναν κούνελο
    Μικρότερης ράτσας τα έβαλα να ζευγαρώσουν
    Ο κούνελος όμως μετά την "πράξη" δεν πέφτει στα πλάγια τι να κάνω ώστε να έχω μια επιτυχής απόπειρα???

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν μπορείς να κάνεις κάτι. Ο αρσενικός πρέπει να βρει τον τρόπο. Δεν είναι απαραίτητο πάντως να πέφτει στο πλάι όπως γράφεις. Αρκεί να παρατηρείς έναν στιγμιαίο σπασμό στο κορμί του

      Διαγραφή