Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 21 Ιουνίου 2014

Ημερολόγιο κουνελιών 3/7/2014

Κονικλοτροφείο 1

Τελικά το μυστήριο λύθηκε. Μέσα στο λαγούμι που η μάνα επιμέλως διατηρούσε κλειστό με χώμα και κλαδιά κατά τη διάρκεια της ημέρας για περισσότερο από ένα μήνα, από εχθές 2/7, άρχισαν να ξεπροβάλλουν τα μικρά της που έχουν κλείσει 1 μήνα πριν από λίγες ημέρες (γέννα στις 29/5). Εκτός των δύο που σκοτώθηκαν από επιθέσεις μυρμηγκιών, συνολικά επιβιώσαν 4 (άσπρο-γκρι, γκρι, άσπρο-καφέ, άσπρο-μαύρο). Τελικά ο ζήλος και η επιθετικότητα της μάνας απέφερε καρπούς (φωτογραφίες παραπάνω). Το Project του λαγουμιού θα το αφήσω ενεργό μέχρι το φθινόπωρο που θα αρχίσουν οι βροχές για να δω εάν θα επιλέξουν τον ίδιο χώρο και οι άλλες μικρές μάνες.

Κονικλοτροφείο 2

Τα 6 νέα μικρά της μάνας (4 καφέ και 2 άσπρα) που γεννήθηκαν 18/6 είναι μια χαρα και μεγαλώνουν ακατάπαυστα (φωτογραφίες επάνω). Η μάνα άρχισε πάλι να "στρογγυλεύει" οπότε θα τηρηθεί για μια ακόμα φορά το πρόγραμμα του ενός μηνός για κάθε νέα γέννα.
Κατά τα άλλα, εγκατέστησα νέο ποτιστικό σύστημα 75lt νερού, μιας και τα κάνιστρα των 15lt δεν είναι καθόλου αξιόπτιστα. Συγκεκριμένα λόγω ζέστης έτυχε δύο φορές να ξεμείνουν το κουνέλια από νερό για λίγες ώρες κάτι που είναι σίγουρα επικίνδυνο για τις καλοκαιρινές ημέρες της Ελλάδος. Επίσης φαίνεται η όρεξή τους να έχει μειωθεί λίγο εξαιτίας των καιρικών συνθηκών μετά από ημερολογιακή παρατήρηση της ποσότητας που καταναλώνουν από τις τροφοθήκες.
Τέλος έχω διαπιστώσει πως τα νεαρά αρσενικά καθώς και ο πατέρας κυνηγούν να θωπεύσουν τα νεαρά θυληκά εδώ και 2 βδομάδες. Αν και είναι αρκετά μικρά (3,5 και 2,5 μηνών) η πρακτική στο κονικλοτροφείο 1 έδειξέ ότι τα νεαρά θηλυκά γεννούν μετά τον 4ο μήνα, οπότε η σύλληψη γίνεται στον 3ο. Θα παρακολουθήσω εάν και αυτή η ράτσα, η οποία είναι πιο μεγάλη από αυτή του 1ου κονικλοτροφείου και συνήθως όσο πιο μεγάλα τα κουνέλια τόσο πιο αργή η επικείμενη ωρίμανσή τους, θα φέρει τους πρώτους καρπούς τον 4ο μήνα. Εκτός από την μάνα υπάρχει μία θυληκιά 3,5 μηνών που μοιάζει στα χρώματα της μάνας καθώς και άλλη μία 2,5 μηνών λευκή στα χρώματα του πατέρα. Οπότε τα αρσενικά της πρώτης γέννας και ο πατέρας κυνηγούν ακατάπαυστα τις δύο μικρές θυληκές και δεν δείχνουν ενδιαφέρον στην μάνα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου